Voluntariat lingüístic a les universitats

Ajuda a un estudiant de fora de Catalunya a integrar-se plenament a la universitat i la nostra cultura. Els serveis lingüístics de cada universitat t'explicaran como fer-ho. Posa-t'hi en contacte.

Universitat Autònoma de Barcelona

UAB

La UAB ofereix a l’alumnat nouvingut la possibilitat de participar en el programa de Voluntariat Lingüístic, que els permet estar en contacte amb un estudiant local per practicar català i conèixer la realitat lingüística i cultural catalana de primera mà. Es fan un total de vuit trobades que organitza cada parella pel seu compte.

Universitat Politècnica de Catalunya

UPC

La UPC compta amb un programa de mentories, el SALSA’M, a través del qual podràs entrar en contacte amb estudiants d’aquí. Ells i elles t’ajudaran a familiaritzar-se amb el funcionament de la Universitat i a practicar llengües.

Universitat Pompeu Fabra

UPF

El Voluntariat Lingüístic de la UPF és un programa d'acolliment lingüístic i cultural que pretén donar a conèixer la realitat lingüística, cultural i nacional de Catalunya als estudiants internacionals i potenciar alhora la internacionalització i l'aprenentatge de llengües entre els estudiants catalans. Per assolir aquest doble objectiu, el Voluntariat Lingüístic ofereix un ampli i variat programa d'activitats i de visites culturals arreu de Catalunya, i impulsa alhora un programa d'intercanvi lingüístic (parelles lingüístiques) entre els estudiants internacionals i els estudiants catalans.

Universitat de Lleida

UdL

Els voluntaris lingüístics acompanyen els membres de la comunitat universitària de fora de l’àmbit català en l’aprenentatge de la llengua, el coneixement del territori més proper i el descobriment de la cultura catalana. També poden ser un punt de referència per a una bona estada a la UdL i a la ciutat de Lleida.

Universitat de Girona

UdG

El voluntariat lingüístic està pensat per a les persones que volen ajudar algú altre a aprendre català d’una manera més informal. A la UdG posem en contacte estudiants locals amb estudiants de mobilitat que vulguin aprendre o practicar la nostra llengua.

Universitat de Vic

UVic

Vols fer de voluntari? A la UVic el voluntariat lingüístic està inclòs dins del programa Mentor, un programa d’acollida d’estudiants de fora de Catalunya que fan una estada d’intercanvi al Campus Vic de la UVic-UCC. Aquest programa et permet implicar-te en activitats de voluntariat dins d’un context intercultural i facilita la integració acadèmica, lingüística i cultural dels estudiants d’acollida.

Per participar-hi, consulta la pàgina del Programa Mentor.

Universitat Internacional de Catalunya

UIC

Tens ganes de practicar el català amb un parlant nadiu? Apunta’t al programa Tàndems lingüístics de UIC Barcelona. Et posarem en contacte amb una persona que et pot ensenyar català i que, alhora, vol practicar la teva llengua. Tindreu la llibertat de fer les trobades quan i a on us vagi millor.

Universitat Abat Oliba CEU

UAO

Vols ajudar els estudiants internacionals a practicar el català? O, al contrari, vols posar-te en contacte amb un o una estudiant local que t'ajudi a fer els primers passos en la llengua catalana? A la UAO CEU ho pots fer a través del Tàndem UAO CEU.

Voluntaris per la llengua

Si parles català i tens una estona per conversar amb una persona que el vol practicar, fes-te voluntari o voluntària i acompanya a algú de manera presencial o virtual en el seu aprenentatge.

Contacta amb persones que volen aprendre català

I des de fora de Catalunya?

Si vols estar en contacte amb el català des de fora de Catalunya pots fer-ho a través de la Xarxa universitària d'estudis catalans a l'exterior o a les Comunitats Catalanes de l'Exterior .

Comunitats Catalanes de l'Exterior

L'intercanvi lingüístic consisteix en crear parelles d'intercanvi de conversa entre un estudiant de mobilitat que està aprenent català i un estudiant catalanoparlant que vol practicar una altra llengua. La majoria de les universitats catalanes disposa de borses d'intercanvi lingüístic per mitjà de les quals posen en contacte els estudiants en funció de quines llengües volen intercanviar. A partir d'aquí, són els propis estudiants qui gestionen les seves trobades.

En cas que no siguis universitari, pots participar en el programa Voluntariat per la llengua que organitza la Secretaria de Política Lingüística, com a aprenent.

Si vols estar en contacte amb el català des de fora de Catalunya pots fer-ho a través de la Xarxa universitària d'estudis catalans a l'exterior o a les Comunitats Catalanes de l'Exterior.

Si ets universitari, curses o has cursat algun estudi a qualsevol de les universitats catalanes, pots participar a les diferents actuacions d'intercanvi o voluntariat lingüístic que organitza cada universitat.

En cas que no siguis universitari, pots participar en el programa de Voluntariat per la llengua que organitza la Direcció General de Política Lingüística.