Acollida lingüística

Les universitats catalanes et donen la benvinguda perquè et sentis com a casa. Participa en els seus programes d'acollida:

Universitat de Barcelona

UB

Si ets estudiant de mobilitat i tens previst venir a la Universitat de Barcelona, o si acabes d’arribar i no saps per on començar, t’interessa saber que a la UB tenim un Pla d’acollida de llengua i cultura catalana (EN) pensat per a tu, tant si ets estudiant de mobilitat temporal com si vens per cursar-hi un grau sencer o un postgrau. Si ets doctorand o formes part del personal docent i investigador, també hem pensat un itinerari per a tu.

Tenim una oferta adaptada per a cada semestre: podeu fer un curs inicial de català gairebé gratuït, amb activitats culturals i visites incloses en el programa, i disposeu de recursos que us facilitaran la integració a la vida i a la llengua de la Universitat. Són la Borsa d’intercanvi lingüístic, el CATclub, les guies de conversa universitària i un web d’acollida que us ho explica tot i us proposa un itinerari d’aprenentatge.

Aquests són els recursos i activitats que oferim de manera regular, però al llarg de l’any acadèmic n’hi ha molts més. Us convidem a venir i a descobrir-los! Us respondrem a sl.acollida@ub.edu.

Universitat Autònoma de Barcelona

UAB

La UAB ofereix activitats destinades a l’alumnat nouvingut perquè conegui la realitat lingüística i cultural de Catalunya i estigui en contacte amb estudiants locals. Són activitats que es duen a terme durant tot el curs acadèmic i que promouen el contacte entre estudiants i l’intercanvi lingüístic i cultural. A més, es fan activitats específiques durant les dates significatives com ara Sant Jordi o la Festa Major de la Universitat.

Universitat Politècnica de Catalunya

UPC

T’oferim serveis i recursos perquè et sentis com a casa: informació útil sobre la vida a Catalunya, guies sobre el context social i cultural, reculls per començar a parlar...Tot gratuït i al teu abast en un clic!

Universitat Pompeu Fabra

UPF

Amb aquest portal d'acolliment lingüístic, la Universitat Pompeu Fabra et dona la benvinguda com a estudiant internacional, actual o futur, i posa a la teva disposició la informació i els recursos necessaris perquè puguis familiaritzar-te en poc temps amb la nostra llengua, el català, i perquè sàpigues també tot el que has de saber sobre la cultura i la societat catalanes. Benvingut, doncs, a la UPF!

Universitat de Lleida

UdL

La UdL posa a l’abast dels nouvinguts recursos perquè hi tinguin una bona estada i perquè coneguin la ciutat i la llengua i la cultura catalanes. Per als estudiants, a l’inici de cada semestre es fa una setmana de benvinguda amb activitats per conèixer l’entorn i un curs de català inicial, un aprenentatge que es pot ampliar amb cursos de diferents nivells. 

S’ha de destacar el paper important que hi té el Voluntariat Lingüístic, amb membres de la comunitat universitària que acompanyen i ajuden els nouvinguts tant en l’aprenentatge de la llengua com en el coneixement del territori i de la cultura catalana.

També hi ha la possibilitat de practicar el català a través de la Borsa d’Intercanvi Lingüístic (BIL), pensada com un punt de trobada i d’intercanvi entre parlants de diferents llengües.

Universitat de Girona

UdG

A la Universitat de Girona les classes s’imparteixen majoritàriament en català. Per ajudar-vos a aprendre una mica la nostra llengua, uns dies abans de l’inici de les classes podeu assistir a l’acollida inicial, una combinació de sessions formatives sobre la llengua i la cultura catalanes.

Universitat Rovira i Virgili

URV

A la URV fem una atenció personalitzada als estudiants de mobilitat  que volen aprendre català, per orientar-los en el curs que més s’ajusti a les seves necessiten. També organitzem, a l’inici de cada quadrimestre, actes de benvinguda amb tallers culturals.

Universitat de Vic

UVic

Què pots fer, quan arribis a la UVic, per conèixer la llengua i adaptar-te ràpidament a la vida universitària?

Si ets un estudiant internacional d’intercanvi, participa als Orientation days que s’ofereixen abans d’iniciar cada semestre. I durant el curs, apunta’t a les activitats culturals.

Si ets de fora de Catalunya però t’has matriculat a la UVic per fer tots els estudis, inscriu-te al curs d’acollida. Durant quinze dies aprendràs les nocions bàsiques de català que et faran l’aterratge més fàcil. 

Si tens algun dubte, escriu-nos a sl@uvic.cat.

Universitat Internacional de Catalunya

UIC

Només arribar a UIC Barcelona, podràs participar en el curs introductori de català que oferim gratuïtament a l’inici de cada semestre. A més, al llarg del curs, et podràs acostar a la cultura catalana a través de les activitats que organitzem amb motiu del calendari festiu de casa nostra.

Universitat Abat Oliba CEU

UAO

A la UAO CEU, des del primer dia trobaràs recursos i activitats d'acollida lingüística per ajudar-te a entendre més bé la realitat lingüística i cultural. 

Si ets universitari, curses o has cursat algun estudi a qualsevol de les universitats catalanes pots participar a les diferents actuacions d'intercanvi o voluntariat lingüístic que organitza cada universitat.

En cas que no siguis universitari, pots participar en el programa Voluntariat per la llengua que organitza la Secretaria de Política Lingüística, com a aprenent.

L'intercanvi lingüístic consisteix en crear parelles d'intercanvi de conversa entre un estudiant de mobilitat que està aprenent català i un estudiant catalanoparlant que vol practicar una altra llengua. La majoria de les universitats catalanes disposa de borses d'intercanvi lingüístic per mitjà de les quals posen en contacte els estudiants en funció de quines llengües volen intercanviar. A partir d'aquí, són els propis estudiants qui gestionen les seves trobades.

En cas que no siguis universitari, pots participar en el programa Voluntariat per la llengua que organitza la Secretaria de Política Lingüística, com a aprenent.

Si vols estar en contacte amb el català des de fora de Catalunya pots fer-ho a través de la Xarxa universitària d'estudis catalans a l'exterior o a les Comunitats Catalanes de l'Exterior.

Si ets universitari, curses o has cursat algun estudi a qualsevol de les universitats catalanes, pots participar a les diferents actuacions d'intercanvi o voluntariat lingüístic que organitza cada universitat.

En cas que no siguis universitari, pots participar en el programa de Voluntariat per la llengua que organitza la Direcció General de Política Lingüística.