El català a la universitat

El català és la llengua d'ús normal en l'activitat docent i administrativa a les universitats catalanes. Els Estatuts de les universitats reconeixen el català com a llengua pròpia, i acullen la llengua espanyola en convivència amb la catalana en plena igualtat de drets per a la comunitat universitària.

El personal acadèmic i l'alumnat tenen el dret d'expressar-se, en qualsevol situació docent, en la llengua oficial que prefereixin.

Per als estudiants de fora de l'àmbit lingüístic català, l'aprenentatge de la llengua catalana és molt més senzill amb el coneixement previ d'alguna altra llengua romànica. A totes les universitats s'ofereix una formació gratuïta o subvencionada, sovint abans del període acadèmic, que possibilita que es pugui entendre la llengua de les classes, de la universitat i en definitiva, de la ciutat. No es demana que parlin en català, sinó que el puguin entendre.

Aproximadament el 60 % de les classes de les nostres universitats és en català. La llengua en què es fan cada assignatura és una informació pública que sol aparèixer en les guies docents. A la majoria d'universitats, no existeixen dues línies -una en català i l'altra en castellà- per als estudiants de mobilitat, sinó que conviuen estudiants catalans amb els que vénen de fora, la qual cosa representa un enriquiment per a tots plegats.

Les universitats ofereixen també cursos d'espanyol per a estrangers, però no sempre és una formació gratuïta o subvencionada. Es constata cada vegada més que els estudiants que arriben a Catalunya ja tenen coneixements suficients de llengua espanyola i, en tot cas, la poden perfeccionar. En canvi, poden aprofitar l'estada per iniciar-se en el coneixement de la llengua catalana.

Val la pena aprofitar els programes d'acollida que hi ha a totes les universitats, que inclouen festes de benvinguda, la possibilitat de tenir una parella lingüística amb qui practicar la llengua que s'aprèn, o l'oportunitat de participar en sortides culturals.

Si no us voleu perdre la vida social i cultural de les nostres ciutats, us anirà bé aprendre català, perquè de seguida us sentireu que formeu part de la comunitat, i podreu participar en les nombroses activitats que es programen. Un cop hàgiu après una mica de català, tindreu nombroses oportunitats de practicar-lo, a dins i a fora de la Universitat!